Okrugla obljetnica za glazbene sladokusce: Irsko cvijeće i Obamin ljubimac stižu u Šibenik

11.Kolovoz.2017, 14:49 admin

Irsko (glazbeno) cvijeće i Obamin ljubimac Allan Slutsky ukrasit će pozornicu na staroj večeri Dalmatinske šansone, koja će se po dvadeseti, jubilarni put 18. i 19. kolovoza održati u Šibeniku.

Ne vjerujemo da su ljubitelji glazbe zaboravili sjajnu irsku skupinu „Hothouse flowers“, koji su početkom ovog stoljeća drmali svjetskim binama i top-listama, a koji su se ponovno okupili, snimivši svoj peti samostalni album. Samo su podsjetili na svoje hitove poput „Give it up“, „Don't go“ ili „Sweet Marie“. Novi album promoviraju na svojoj europskoj turneji, pa će im dolazak na Šibensku šansonu biti tek trodnevni predah.

- Naše oduševljenje Šibenikom traje pune tri godine, kad smo prvi put posjetili taj prekrasni stari grad na hrvatskoj obali. Očarala nas je „Šansona“ i specifična festivalska pozornica. Ne samo grad i ljudi. Vraćamo se, stoga, u Šibenik puni zanosa i nade da će nam opet biti lijepo – unisoni su Liam O' Maolai i Peter O' Toole, koji, kakve li slučajnosti, dijeli ime i prezime s legendarnim britanskim glumcem.

Naravno, pitanje je kako su sjajni Irci uopće došli u kontakt s „Dalmatinskom šansonom“!? Presudno je bilo prijateljstvom s Mirom Schwyter, šibenskom pjesnikinjom i slikaricom, koju su upoznali u Švicarskoj, a koja je zapravo „bolja polovica“ Dušana Šarca, umjetničkog ravnatelja „Šansone“.



Za drugu, sjajnu internacionalnu vijest o dolasku Allana Slutskoga i njegova filadelfijskog benda posebno je zaslužan drugi ravnatelj festivala Branko Viljac, koji je održavajući stalno prijateljstvo s američkom Trogirankom Tomi Miše (ili umjetnički Tommi Mischell), poznatom po duetu sa Cocom „Da je meni s tobom kroz pasike“, stigao i do Allana.

- O kvaliteti Slutskoga najbolje govori podatak da je dobio nagradu Grammy za produkciju nosača zvuka “Standing in the Shadows of Motown“. Posebna je pikanterija da je Slutsky prije osam godina svirao na inauguraciji bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame! Ništa manje nije zanimljiva ni činjenica da je nastupao sa svjetskim poznatim tenorom Lucianom Pavarottijem ili da je sudjelovao u više od četrdeset američkih mjuzikla, uključujući silno poznate: „Mama Mia“, „The Colour Purple“, „Dreams Girls“… - predstavio je Viljac jednu od glavnih zvijezda „Šansone“.



Slutsky će se za boravka u Šibeniku prihvatiti više uloga. Najprije će pomoći promociju novog albuma Tommi Mischell pod naslovom „Vrime je“, što će se 16. kolovoza održati na tvrđavi Barone. U obje večeri „Šansone“ Slutsky će se pojaviti kao gost dirigent.

- Sviđa mi se Tommin album, jer je zgodan spoj dalmatinskih nježnih nota i američke country glazbe. Tommy mi je velika prijateljica, a uz to mi je napunila glavu ljepotama Šibenika i specifičnim vrijednostima Dalmatinske šansone. Zato se unaprijed radujem dolasku u Šibenik. Više ćemo, dakako, pričati kad stignem u vaš grad – javio nam se Allan Slutsky.

Internacionalnu dimenziju „Dalmatinskoj šansoni“ dat će, nema sumnje, i slijepa Hrvatica Bernarda Bruno, koja živi u Zurichu, a svojedobno je osvojila drugo mjesto na švicarskom natjecanju za odlazak na Euroviziju.

Šansona 2023