Dalmatinska šansona Šibenik: ‘Nije lako, ali je ležerno’

11.Kolovoz.2017, 14:45 admin

Kad festival traje 20 godina, to je hvale vrijedno. No, na današnjoj prezentaciji dvadesetog izdanja Dalmatinske šansone Šibenik (18. i 19. kolovoz) nije nas fasciniralo to, već činjenica da su pjesme sa sedme Šansone, dakle 2004., objavljene na audiokaseti!

Sva izdanja, od 1998. naovamo, bila su poslagana na stolu u Muzeju grada Šibenika uoči presice. Sve CD-ovi, osim dvije kompilacije – one iz ’99. i ’04 – koje su bile na kasetama. Tako smo saznali da je Croatia Records, koja je već odavno rasprodala Jugotonove preše za vinile, ipak sačuvala proizvodnu liniju za kasete. Ta ih je poslovna odluka dovela do apsurdne situacije u kojoj danas svoje izvođače, koji žele objaviti LP, šalju u Češku gdje ih čekaju bivši Jugotonovi strojevi. Ali to je neka druga, već izlizana priča.

Dvadeseta godina Dalmatinske šansone Šibenik započet će izložbom u Muzeju grada Šibenika. Kustosica Marijana Klisović odabrala je oko devedeset fotografija sa Šansone, koji će javnosti biti dostupne na uvid u ponedjeljak, 14. kolovoza, u 20 sati. Izložba će trajati pet dana.

Zatim će, kao uvod u dvije glavne večeri, poslužiti i gala-koncert na tvrđavi Barone s dvadesetak izvođača, među kojima i nekadašnji basist Raya Charlesa. To je u srijedu, 16. kolovoza, a ulaz će biti moguć samo uz pozivnicu, pa eto, možete krenuti u potragu. Dan kasnije, 17. kolovoza, generalna je proba na Trgu Republike Hrvatske što će dobro doći svima koji nisu uspjeli doći do ulaznice.

Glavni program svodi se na ovo: u petak, 18. kolovoza, na rasporedu je Večer najboljih skladbi, svojevrsna rekapitulacija svih dosadašnjih izdanja festivala. U subotu, 19. kolovoza, Večer je novih skladbi. – Vjerujem da smo uspjeli ove godine skupiti 25 najboljih originalnih skladbi, koje se žanrovski rastežu od šansone, mediteranskog popa, pop-jazza i pop-rocka do klapskih pjesama.

Naravno, ovoga puta, kao i svake godine do sada, dajemo priliku i pojedinim šibenskim izvođačima i klapama – rekao je direktor festivala Branko Viljac. – Dvadeset godina je proletjelo kao dvadeset dana. Nije lako trajati toliko dugo, no dio te dugovječnosti sigurno se odnosi i na činjenicu da je izvođačima ugodno u Šibeniku, organizacija je ležerna, ali nikad izvan kontrole – nadovezao se umjetnički direktor Dušan Šarac.

O pobjedniku 20. Dalmatinske šansone odlučivat će Stručni ocjenjvački sudovi u sastavima:

Za glazbena djela Sanibor Vuletin, glazbenik Nikolina Mazalin, operna pjevačica Vojmir Roša, glazbenik Željko Petreš, glazbeni producent Mićo Friganović, glazbeni urednik

Za stihove Jakša Fiamengo, akademik Bože Mimica, profesor Dragan Zlatović, profesor Mirjana Žurić, dipl. oecc.

Šansona 2023