Pjevačkom velikanu u čast: Vicina ‘Zvona moga grada’ zvonit će u Šibeniku i nakon 45 godina

18.Lipanj.2015, 13:20 admin

Prekrasna skladba “Zvona moga grada”, s kojom je Vice Vukov pobijedio na “Splitskom festivalu” prije točno 45 godina, otvorit će ovogodišnje 18. “Večeri dalmatinske šansone”, koje će se u Šibeniku održati 21. i 22. kolovoza.

Ovaj put izvest će je Đani Stipaničev, a odmah poslije njega na pozornicu jednog od najljepših trgova u Hrvatskoj, onog između katedrale sv. Jakova i šibenske Gradske vijećnice, izići će Danijel David Nikolina Tomljanović, kako bi zajedno izveli “Io che non vivo senza te”, pobjedničku pjesmu sa “San Rema” davne 1965. godine, skladbu koja je, kao rijetko koja, doživjela brojne obrade.

Helena Bastić, pak, glazbeni će vremeplov zaustaviti na 1997. godini, kad je u “San Remu” pobjedu odnijela “Love shine light” , američke pjevačice ličkih korijena Katerine Leskanich i “Wavesa”...

'Šansone' ostaju vjerne trgu kraj katedrale
Najavljuje to Branko Viljac, direktor “Šansona”, zadovoljan “stupnjem gotovosti” pretfestivalskog protokola. Već sada je, kaže, u potpunosti zaokružena “Večer internacionalne glazbe”, prva festivalska večer na kojoj će biti izvedene 22 skladbe.

 

’Grande amore’ s četiri tenora

- Riječ je o pjesmama s pet europskih festivala koje su obilježile razdoblje od 1965. do 2015. godine, pa će publika imati priliku poslušati najpamtljivije skladbe s “Eurosonga”, “San Rema”, ali i “Splitskog festivala”, “Zagrebačkog festivala”, “Festivala omladine Subotica” i kastavskog “Chansonfesta”.

Kako ćemo večer početi sa “San Remom”, tako ćemo je i okončati. Za sam kraj izabrali smo ovogodišnju pobjedničku skladbu “Grande amore” koju je izveo popularni trio tenora “Il volo”. Na našu će pozornicu, pak, izići četiri dalmatinska tenora, reprezentativna predstavnika klapa “Dalmati”, “Maslina”, bivši “Iskon” i “Cambi” iz Kaštel Kambelovca, i to Đani Stipaničev, Marko Škugor, Marko Peco Pecotić i Vladimir Garić.

Nadam se da će ta večer, baš kao i prošlogodišnja, probuditi duboke emocije publike, kao što je to lani uspjelo Renati Sabljak. Siguran sam da će prisutne senzibilizirati i nastup Lea Martina, jednog od najpopularnijih šansonijera bivše države, u nezaboravnoj “Odiseji” i “Laku noć, dragi, laku noć, draga”... – veli Viljac i dodaje kako će posebnost večeri biti i nastup legendarne šibenske grupe “Mi”.

“Miovci”, naime, ove godine obilježavaju dvostruki jubilej, pet desetljeća postojanja i 45 godina djelovanja pod imenom grupe.

“Večer novih skladbi”, za razliku od prošlih godina, sadržavat će 22 nove skladbe, umjesto 25. Do sada festivalska direkcija “Šansona” može pobrojiti 12 sigurnih izvođača, a tko će se, od stotinjak prijavljenih, naći na listi od preostalih deset, bit će poznato početkom lipnja, budući da je natječaj otvoren do kraja svibnja.

 

Još 20 izvođača

– Za sada su nam sigurni Neno Belan, koji će nakon dugo vremena pjevati u duetu, ovaj put s Majom Posavec. U finalnu večer ušli su i Dean Dvornik, Đani Maršan, Goran Karan i za sada samo četiri klape – “Kaše” iz Dubrovnika, “Cambi” iz Kaštel Kambelovca, te “Iskon” i “Šufit”.

Možda upadne još koja, no prema klapama smo odlučili biti rigorozniji kako “Večer novih skladbi” ne bismo pretvorili u klapsku večer. Od debitanata spomenuo bih “Silente”, zagrebačku grupu “Boa”, koji će se prvi put pojaviti u Šibeniku, a među debitante se uvrstio i Antonio Krištofić, kandidat iz X Factora, koji će pjevati u duetu s Katjom Budimčić. Već sada možemo kazati da će “Šansone” tradicionalno iznjedriti nove hitove – rezimirao je direktor “Večeri dalmatinske šansone”.

PIŠE: MARINA JURKOVIĆ, FOTO: CROPIX

Šansona 2023