Nijanse će odlučivati o pobjedniku

22.Kolovoz.2012, 12:32 admin

Bliže se jubilarne, 15. Večeri dalmatinske šansone u Šibeniku, festival koji slovi za najkvalitetniji u Hrvatskoj. I ove godine, na finalnoj večeri izvođači će predstaviti nove skladbe, a prve večeri na repertoaru je retrospektiva proteklih 15 godina ovog uspješnog festivala.

Odlučivat će nijanse

Tvornica hitova, kako joj mnogi tepaju, dogurala je do jubilarne, 15. godine. Večeri dalmatinske šansone ovog vikenda, 24. i 25. kolovoza, privući će na jedinstveni trg između katedrale sv. Jakova i Gradske vijećnice desetke cijenjenih pjevača, skladatelja i uvaženih gostiju. Uživo će u Šibeniku nove skladbe predstaviti  22 izvođača. Već se šuška o favoritima, iako direktor festivala Branko Viljac, bez lažne skromnosti, kaže kako će tek nijanse odlučivati o pobjedniku, budući da su pjesme pomno probrane i vrlo kvalitetne. Cijeli popis novih skladbi pronađite ovdje:

http://www.sansona-sibenik.com/?tip=stranica&id=4&title=vecer-novih-skladbi

U petak će se održati retospektivna večer, na kojoj će se publika prisjetiti poznatih uspješnica s prijašnjih Šansona,  poput Zore bile, Da te mogu pismon zvati, Zar više nema nas, Šibenske grandece i mnogih drugih. Cijeli program pročitajte ovdje:

http://www.sansona-sibenik.com/?tip=stranica&id=5&title=vecer-retrospektive

Nakon tri godine koje su bile posvećene talijanskim kanzonama, prva večer ponovno je posvećena šansoni i hrvatskoj glazbi.

- Kancona je bila svojevrsni eksperiment, ali i poslastica, jer talijanska kancona imala je 60-ih godina prošlog stoljeća jako velik utjecaj na hrvatsku glazbu. Kancone su i dandanas ostale uspješne, nitko ih nikad nije pretekao u Italiji. Kanconama smo htjeli napraviti odmak od klasičnih večeri, ali nakon tri godine, a pogotovo ove jubilarne, logično je bilo da se vratimo sami sebi i hrvatskoj šansoni – kaže nam Viljac.

Priznanje Arsenu

Jubilarna Šansona odat će počast i velikom šibenskom kantautoru Arsenu Dediću, u čast 15 godina umjetničke suradnje s festivalom.

- Ujedno je to i priznanje za prvu najizvođeniju skladbu, Šibenska nevista, koju je pjevala Gabi Novak, a autor je Arsen Dedić. Dodjelu nagrade snimat će i ekipa iz Hrvatskog filmskog instituta, koja će te fragmente koristiti za dokumentarni flm o Arsenu – priča Viljac. Gostovat će Arsen i na promociji knjige dr. Nele Sršen „Rak u duši“, koja će se održati u subotu u Bunarima podno katedrale, a kompletan prateći program možete pročitati ovdje:

http://www.sansona-sibenik.com/?tip=clanak&id=20&title=program-dogadanja-ovogodisnje-sansone

Neno Belan najizvođeniji?

Osim stručnog žirija, kao i svake godine, i publika će na licu mjesta odlučiti koja je pjesma, po njihovom sudu, ovogodišnji hit godine. Viljac nam je ovom prigodom otkrio i kako je, prema sadašnjem stanju na radijskim postajama, Neno Belan s pjesmom Oceani ljubavi najizgledniji dobitnik nagrade za najizvođeniju šansonu od prošle godine.

IZVOR: www.sibenik.in

Šansona 2023