Na jubilarnoj 15. Šansoni – Šansonjer za Arsena

03.Srpanj.2012, 12:08 admin

Arsen će dobiti Šansonjera za petnaest godina uspješne suradnje kao autori i izvođač, ali i kao autor prve najizvođenije skladbe ‘Šibenska nevista’ s prvog festivala koju je otpjevala Gabi Novak – objašnjava Viljac

Ovo će godine popularni Festival dalmatinske šansone započeti puno ranije od očekivanog. Glavni program je i dalje rezerviran za 24. i 25. kolovoza, kada nas očekuju dvije večeri. No, budući da Šansona ove godine obilježava svoj 15. jubilej, očekuje nas i tzv. program ususret festivalu.

PROGRAM U OKVIRU MDF-A

- Baš u okviru tog jubilarnog festivala, neke su se stvari počele događati i u okviru Međunarodnog dječjeg festivala. Prvi je bio koncert grupe Libar što je ujedno bila i druga promocija novog albuma tog benda jednostavno nazvanog ‘Libar’. Šibenčani su ga imali priliku čuti na Trgu četiri bunara, u srijedu, 27. lipnja – ispričao nam je Branko Viljac, jedan od umjetničkih direktora Šansone. Zanimljivo je za spomenuti kako će Libar i ove godine nastupiti na Šansoni i to u nesvakidašnjoj kombinaciji za taj festival – u suradnji sa ska/punk bendom Postolar Tripper.

- Također, u okviru MDF-a održat će se koncert Šibenske narodne glazbe. Riječ je o njihovim tematskim koncertima na ljetnoj pozornici u drugom tjednu samog festivala, a ove godine čast je pripala Šansoni koja će biti tema njihovog ovogodišnjeg koncerta pod nazivom ‘Šibenska narodna glazba svira šibensku Šansonu’ – priča nam Viljac. Tako će šibenski glazbari uz pomoć gostiju poput Arsena Dedića i Gabi Novak, Nene Belana, Dragice Gulin, Grupe Oranž, klapa More, Fortica i Sebenico izvesti ne samo nagrađivane i rado slušane šansone, već i neke talijanske kancone koje smo slušali tijekom godina.

PET MINUTA FILMSKE SLAVE

Inače, prve večeri festivalsku publiku očekuje retrospektiva najboljih šansoni od prvog do zadnjeg izdanja festivala, te finalna večer, Večer novih skladbi uz izravan prijenos na programu Hrvatske radiotelevizije. Za vrijeme održavanja samog festivala posjetitelji će biti ‘počašćeni’ popratnim programom, a odnosi se na promociju knjige uvijek rado viđene gošće Šansone i Šibenika, doktorice Nele Sršen. Također, posjetimo i to da će ove godine posebnog Šansonjera dobiti zaslužni bračni par Arsen Dedić i Gabi Novak.

- Arsen će dobiti Šansonjera za petnaest godina uspješne suradnje kao autori i izvođač, ali i kao autor prve najizvođenije skladbe ‘Šibenska nevjesta’ s prvog festivala koju je otpjevala Gabi Novak – objašnjava, te dodaje kako će primopredaju posebnog Šansonijera pratiti i kamere ekipe koja snima dokumentarni film o živućoj šibenskoj legendi, spomenutom Arsenu Dediću, čime će i festival dobiti svojih pet minuta filmske slave.

IZVOR: Šibenski Portal

Šansona 2022