Prvi put skupa na ‘Šansoni’- Cambi protiv Cambija

19.Lipanj.2012, 12:01 admin

Šibenska “Dalmatinska šansona” obilježava 15. obljetnicu postojanja, pa će 24. i 25. kolovoza na trgu ispred Gradske vijećnice zapjevati neki od njezinih najpoznatijih sudionika, koji su svojim pjesmama proteklih godina gradili intimno glazbeno utočište dalmatinske pisme, ovjenčano i ove godine “Porinom”.

U prvoj festivalskoj, retrospektivnoj večeri, među ostalim izvođačima, nastupit će Massimo Savić i Neno Belan, klapa Maslina, Hari Rončević, Tomislav Bralić & Intrade, kaštelanski Cambi, Ivana Kovač & Neverin, Đani Maršan, Tedi Spalato & Šufit, klape Libar i Iskon...

Drugog dana festivala nove će pjesme predstaviti 22 izvođača, što je više od upola manje nego na “Splitskom festivalu”, a među glazbenicima koji će sudjelovati u natjecateljskom dijelu su i Neno Belan & Fiumens ft. Ljetno kino, Đani Stipaničev, Rivers, Lidija Bačić, Dražen Žanko, Saša Jakelić, Tomislav Bralić & Intrade, klapa Brodarica, splitski i kaštelanski Cambi...

Neki od njih će, poput Belana, po tradiciji zaobići “Split” na kojemu ove godine neće sudjelovati ni Tedi Spalato, Iskon, Dean Dvornik i splitski Cambi, čije će nove pjesme završiti na glazbenoj manifestaciji u Šibeniku.

Samostalni koncert

 - Neno Belan je vjeran “Šansoni”, na kojoj je etablirao novi glazbeni smjer, suradnju kantautora i klape. Splitski Cambi lani je osvojio prvu nagradu žirija na Prokurativama, a ovo ljeto dolaze k nama s odličnom pjesmom. Odlučili smo dati šansu svima koji nam donesu takve skladbe, a istina je zapravo da splitski Cambi godinama nismo htjeli uzeti na festival. Ipak je Šibenik mala pozornica za dvije velike klape istog imena, nasmijao se Branko Viljac, direktor “Dalmatinske šansone”, na čijoj će se pozornici u kolovozu prvi put naći mjesta za obje istoimene klape.

- Žao nam je što i ove godine nismo na “Splitu”, ali oba vikenda, koja su u pripremama bila najavljivana kao mogući termin njegova održavanja, već smo bili zauzeti. Da nije tako, sto posto bismo pjevali na Prokurativama, kazao nam je Toni Kesić, član splitske klape Cambi, koja će 8. srpnja održati samostalni koncert u pulskoj Areni.

Vikend uoči nastupa u Puli, na dan finala “Splitskog festivala”, članovi klape gostuju u Portorožu, u sklopu koncerta “Najlepše dalmatinske pesmi”, na kojemu će zapjevati i Oliver Dragojević, Tedi Spalato, Meri Cetinić, Jasna Zlokić, Tereza Kesovija i Vinko Coce. Slavljeničko izdanje šibenskog festivala proteći će i u znaku rodbinskih dueta - u večeri novih skladbi pozornicu će dijeliti Šime Bubica i njegov otac Branko s klapom Maslina, te majka i kći Meri Cetinić i Ivana Burić, dok će se Kemalu Montenu na sceni pridružiti operna pjevačica Ondina Delmestre.

Srebrni ‘Šansonijer’ za Arsena i Gabi

“Šansona” će na poseban način odati priznanje Gabi Novak i Arsenu Dediću kojima će direktorski dvojac Branko Viljac i Duško Šarac 25. kolovoza, u prijenosu HTV-a, uručiti srebrnog “Šansonijera”, vrijednog 3000 eura, za 15-godišnju suradnju s festivalom. Bit će to ujedno nagrada autoru “Šibenske neviste”, prve najizvođenije šansone koju je 1998. otpjevala Gabi Novak. Snimka dodjele festivalskog priznanja ujedno će postati dio dokumentarnog filma o Arsenu Dediću, čija će ekipa tih dana zabilježiti i kadrove Šibenske narodne glazbe. Na nju je cijenjeni autor osobito ponosan, jer je, uz oca i brata, nekoć i sam bio njezin član.

 - Vrlo lako bi neku od Arsenovih uspješnica mogao otpjevati Rade Šerbedžija. Znamo da Rade već odavno želi doći u Šibenik, ali to proteklih godina nije mogao zbog obveza na Brijunima. Vjerujemo da će nam se ove pridružiti, dodao je Viljac.

Autor: Mirela Goreta
Izvor: Slobodna Dalmacija
Snimke: CropIx

Šansona 2023